Psi obučeni u BiH otkrivaju mine i eksploziv širom svijeta

by Redakcija
0 comment

U Bosni i Hercegovini su prije otprilike 15 godina uspostavljena dva centra za obuku pasa jedan uz podršku Norveške a drugi uz podršku SAD-a.

Ove specijalne brigade znatno su ubrzale uklanjanje mina a to iskustvo iz BiH sada se koristi i u drugim zemljama širom svijeta.

Prema informacijama Gordane Medunjanin, psi iz Međunarodnog centra za obuku Norveške narodne pomoći (NPA) u blizini Sarajeva trenutno su u misijama u Iraku, Libanonu, Somaliji, Zimbabveu i Kambodži.

U centru za obuku dresirano je oko 40 “malinoisa”. Gordana Medunjanin kaže da su ovi belgijski ovčari posebno “uporni, živahni i prilagodljivi”. Njihov trening započinje kad napune četiri do šest tjedana i traje do 18 mjeseci.
“Psi ne razumiju koliko je po život opasno ono što ih čeka. To je za njih igra, kada pronađu nešto bivaju nagrađeni. A usput spašavaju živote”, navode iz NPA.

Pored ovog kao što smo naveli u BiH djeluje i Regionalni centar za obuku pasa za otkrivanje mina i eksploziva (Mine Detection Dog Center – MDDC) osnovan od strane SAD-a.

MDDC je otvoren 2003. godine kao Centar za pse za otkrivanje mina za jugoistočnu Evropu. Psi obučeni u ovom Centru rade u Bosni i Hercegovini, Iraku, Libanonu, Azerbejdžanu, Afganistanu, Angoli, Turskoj i drugim zemljama jugoistočne regije.

Mine Detection Dog Center in BiH

Ovaj Centar je ovlašten da provodi obuke pasa za otkrivanje droge, eksploziva, za potrebe granične policije, MUP-a i civilne zaštite, za pomoć hendikepiranim osobama te obuke pasa za traganje i spašavanje. 

Prvobitno se obučavaju psi a u zadnjoj fazi obuke im se pridružuje i vodič sa kojim pas prolazi završnu fazu obuke. Na taj način oni postaju tim koji bi trebao do kraja radnog vijeka zajedno raditi i vjerovati jedan drugom.

Prije početka obuke treneri MDDC vrše temeljitu selekciju pasa. Postoje brojni zahtjevi koje pas treba ispuniti kako bi se započelo s treningom. Želja za lopticom jedan je od preduslova za uspješnu obuku svih vrsta službenih pasa.

Zainteresiranost i fokusiranost, jake fizičke karakteristike, sposobnost njušenja i potraga za plijenom, socijaliziranost i ponašanje u blizini ljudi, te opće neagresivno ponašanje neki su od zahtjeva koji moraju biti ispunjeni prilikom testiranja i odabira pasa za obuku. U različitim vrstama obuke MDDC uglavnom koristi njemačke ovčare, belgijske i holandske ovčare, te labradore (za otkrivanje droge i eksploziva).

Starost pasa također je jedan od kriterija za odabir i u prosjeku se biraju psi optimalne starosne dobi 13-18 mjeseci. Obuka pasa za razne namjene u početnoj fazi je ista, dok se u kasnijoj fazi u potpunosti razdvaja prema namjeni i trajanju.

Obuka u fazama

– razvijanje želje kod psa za potragom putem njuha,
– obuka poslušnosti i fokusiranost
– spajanje mirisa loptice i eksploziva (narkotika)
– lociranje mirisa u prirodi ili objektu
– učenje psa da pravilno reagira na indikaciju – odgovor sjedanjem
– učenje psa na način pretraživanja
– integracija s vodičem

Obuka pasa je specifična za svaku namjenu, a razlikuje se i u trajanju. S obzirom na zahtjevno okruženje u kojem rade, psi za otkrivanje mina obučavaju se od 6 do 8 mjeseci, dok za druge namjene psi se obučavaju nešto kraće. Pas za otkrivanje mina zemljište pretražuje u boksu, pravolinijski u odlasku i povratku, a na indikaciju reagira sjedanjem i mirno čeka da ga vodič povuče iz boksa i nagradi.

Policijski psi su energičniji, pretražuju vozila, objekte, ljude i svega ostalog gdje bi mogao biti skriven eksploziv ili narkotik.  Reakcija na indikaciju je mirno sjedanje, bez grebanja. Obuka pasa za napad (za održavanje javnog reda i mira) zahtjeva također visok nivo poslušnosti psa, reakciju na pucanj, napad na više ljudi u zatvorenom prostoru i uz razne vidove ometanja.

Po završetku svake vrste obuke pasa i integracije sa vodičem, koja je također izuzetno bitna kako bi se na kraju proizveo dobar i usklađen tim, MDDC vrši testiranje, nakon čega se izdaje certifikat o završenoj obuci.

“Za nas i naše trenere to je važan posao i svi korisnici naših pasa bilo gdje u svijetu svjesni su značaja ovog neprocjenjivog deminerskog ‘alata’, te brinu o psima, o njihovoj pravilnoj upotrebi, poštovanju propisanih međunarodnih i lokalnih standarda, tretmanu i njezi jer psi su živa bića koja zaslužuju svu našu brigu i pažnju. Nerijetko vodiči nakon 7-8 godina aktivnog rada, usvoje pse i brinu se o njemi do kraja njihovog života. I trenerima našeg centra nije uvijek lako predati psa organizaciji i vodiču, jer s njim su prošli višemjesečnu obuku i logično, povezali su se”, objašnjava Marija Trlin iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina.

U ovom Centru psi uvijek imaju posebno mjesto i s velikom pažnjom se pristupa njihovoj obuci. To traje sve od prvog dana kada mladi pas počne sa obukom, socijalizacijom, pa sve do naprednih i završnih faza obuke. Pas se prvobitno uči da traži gumenu igračku, lopticu ili kong, čiji se miris “spaja”, odnosno, uz taj poznati miris se uvodi miris eksploziva te pas nadalje traži miris eskploziva, očekujući da će na kraju od vodiča dobiti lopticu.

“Njima je ta loptica svojevrsna nagrada za dobro obavljen posao. Psi rade mirno, staloženo, pravolinijski i pretražuju svaki centimetar boksa veličine 10×10 metara, dok njihov vodič sa sigurne površine psu sve vrijeme daje pohvale i komande, korigira rad komandama koje su kombinacija holandskog, njemačkog i engleskog, a zapravo su ustaljene i koriste se širom svijeta. Kada detektuje miris eksplozivne naprave, pas mirno sjeda i čeka komandu od vodiča.

Nema tu mjesta bilo kakvom grebanju, kopanju, udaranju njuškom od zemlju, sve su to reakcije koje u minskom polju nisu dopuštene i koje se uče”, objašnjava Marija Trlin iz MDDC-a

Ovaj Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH i svijetu djeluje već 18 godina, a do sada je obučio stotine pasa i isporučio ih u 11 zemalja svijeta.

(DW/ Klix.ba/ Atlantic Initiative; Foto: Norwegian People’s Aid Bosnia and Herzegovina/ Mine Detection Dog Center in BiH)

Leave a Comment