Prehrana kunića: Popis hrane koja je zdrava za vaše ljubimce

by Redakcija
0 comment

Kuniće hranite ujutro i navečer, a ako im u prehranu uvodite nešto novo učinite to postepeno. Zabranjeno je mlijeko, čokolada, keksi i ostala hrana sa ljudskog stola.

Kunić je zahvalan kućni ljubimac. Oni koji ga nabave neće pogriješiti jer dobit će mirnu i društvenu životinju ‘za stan’ koja se voli maziti. Ako se vlasnik malo potrudi kunića će moći naučiti nekoliko trikova.

Sve to kunić će bit samo ako je zdrav. To znači da ga ne smijete osuditi na 24 – satno zatočeništvo u kavezu za kuniće. Naprotiv, većinu vremena životinja mora provesti izvan kavez. 

Jedan od važnijih faktora za zdravlje kunića jest zdrava hrana. 

Hrana za kunića

Hranite ih ujutro i navečer,  a ako u prehranu uvodite nešto novo učinite to postepeno. Strogo zabranjeno je mlijeko, čokolada, keksi i ostala hrana s ljudskog stola.

Sijeno

Sijeno je najvažnija namirnica  i kunićima bi trebalo biti dostupno tijekom cijelog dana.  Konkretnije, od sve hrane koju kunići dnevno pojedu oko 70 posto treba biti sijeno. 

Važno je paziti kakvo sijeno kupujete. Ono bi trebalo biti bogato različitim vrstama trava, cvijeća i začinskog bilja. Kvalitetno sijeno najčešće ima svjež miris i zelenkaste je boje. 

Sijeno koje je vlažno, ustajalo i neugodnog mirisa štetno je i trebalo bi ga izbjegavati.

Voda

Kunići u posudicama uvijek trebaju imati svježu vodu. Neki će je piti više, neki manje, ali voda im kao i sijeno uvijek treba bit dostupna. 

Peleti / mješavina sjemenki

Kupovni peleti su neizbježni u prehrani kunića jer u njima će dobiti sve one vitamine i minerale koje ne dobivaju sa sijenom i svježim biljkama. peleti međutim nikako ne smiju bit jedina hrana i treba ih davati u manjim količinama. 

Isto se odnosi na žitarice i razne vrste sjemenki koje u velikim količinama mogu dovesti do pretilosti i drugih problema za zdravlje kunića.

Smiju li kunići jesti svježe biljke?

 Da, pogotovo ako u blizini mjesta gdje ih berete nema prometnica i ostalih zagađivača. Tu mislimo i na gradske livade na kojima psi obavljaju nuždu jer postoji mogućnost zaraze. 

Zelene biljke preporučuje se davati ljubimcima tek nakon šest mjeseci života.

Koje biljke brati? 

Navest ćemo neke od najpoznatijih. Maslačak, slak, grahorice, djetelinu, šumske jagode, tratinčice, neven, kamilicu, kadulju, grančice sa zelenim listovima kruške, jabuke, lješnjaka i bukve. 

Kunići smiju jesti gotovo sve povrće koje je jestivo i za ljude: mrkva s listovima, komorač, celer, peršin, brokula, krastavac, bundeva, tikvice i korabu.

Općenito pravilo jest da životinje ne hranite biljkama koje ne poznajete.

Koliko? 

Od svega po malo i to u umjerenim količinama.

Što izbjegavati?

Sve vrste luka, poriluk, patlidžane, avokado, sirovi krumpir i kupus, zelene i listove rajčice, sirovi grah i mahune.

Voće 

Kunići obožavaju voće i smijete im ga davati, ali isključivo kao poslastice. Naime, voće je bogato šećerom koji kao i kod ljudi može izazvati ovisnost. 

Preporučujemo im davati: jabuke, kruške, breskve, ananas, šljive, jagode, borovnice, maline i kupine.

Voće i povrće mora bit svježe, a prije serviranja ga operite i obrišite. Nepojedene ostatke nakon nekog vremena bacite.

(24sata.hr)

Leave a Comment