Poribljavanje jezera Šićki Brod kod Tuzle

by Redakcija
0 comment

Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukvaca u sklopu realizacije projekta “Zaštita biodiverziteta jezera Kop u Šićkom Brodu” danas je poribila jezero sa 140 kilograma šaranovom mlađi.

Pored sredstava koja su bila obezbijeđena po osnovu projekta, ljubitelji ovog jezera prikupili su i dodatnih 760 KM kako bi se mogla kupiti što veća količina ribe.

“Dio projekta odnosio se i na zaštitu obale jezera te smo na južnoj strani postavili i kontejner kako bi svi posjetioci imali mjesto na koje će odlagati otpad. Na ovaj način mi  želimo dati svoj doprinos u očuvanju  ovog jezera”, kazao je Bilal Šarić, predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

Inače baza svih aktivnosti Eko-ronilačke grupe je upravo jezero Kop na kojem se vrše i pripreme za takmičenja u podvodnoj fotografiji.

“Nama je u cilju da se poboljiša stanje na ovom jezero po pitanju životinjskog i biljnog svijeta kako u samom jezeru tako i oko jezera”, istakao je Šarić.

Jezero Kop je prostor oko kojeg se dugi niz godina vodi borba za njegovo očuvanje. Brojni pojedinci, udruženja ulažu maksimalne napore da se ovaj prostor stavi pod zaštitu i da to bude prostor za odmor i rekreaciju.

Sportsko ribolovno društvo “Rudar- Kreka” danas je, nakon izvršenog poribljavanja, postavilo i obavještanje o zabrani bavljenja ribolovom na ovom jezeru a sve sa ciljem da se sačuva riba koja je danas ubačena u jezero.

“Ovo jezero bilo je nekada bogato ribom. U poslednje vrijeme dosta je devastirano pa smo iz tog razloga pristupili ovom poribljavanju. Obezbijedili smo i ribočuvare.Imamo i saradnju sa MUP-om TK pa ćemo u narednom periodu da obilazimo ovo jezero i da pokušamo da sačuvamo ovo što smo radili”, kazao je Sevret Barčić, predsjednik S.R.D. “Rudar-Kreka” Tuzla.

Barčić je istakao da će zabrana pecanja na jezeru Kop biti na snazi do daljnjeg.

Pored ronilačke grupe i sportsko ribolovnog društva “Rudar- Kreka” tu je i Udruženje “Eko sport” Šićki Brod koje nastoji na sve moguće načine da zaštiti i očuva ovo jezero.

Senad Isaković Roko često kaže kako više vremena provodi radeći na jezeru, nego što provode radeći kod svoje kuće. I danas je bio prisutan prilikom poribljavanja.

“Nakon što je prošao projekat ja sam odlučio da pitam naše komšije i sve ljubitelje prirode da sakupimo i mi još novca tako da smo sakupili 760 KM i to je utrošeno za nabavku 150 kilograma ribe. Kupili smo šarana koji bi se najlakše mogao prilagoditi ovim uslovima. Nekada smo ubacivali i šarane od 10 kg pa smo morali svaki dan ići na jezero da pazimo da ga nije ko ulovio i sl. Veći je rizik kada je veća riba u pitanju. Ovako mala riba ima priliku i da se sakrije u travu i da se prilagodi ovoj vodi”, kazao je Senad Isaković Roko, predsjednik Udruženja “Eko- sport” Šićki Brod.

Pored svega navedenog bitno je istaći da je sva riba koja je ubačena danas u jezero došla od regularnog dostavljača te da je prošla i obaveznu veterinarsku kontrolu.

Leave a Comment