Papagaji su najpoznatije ptice na svijetu

by Urednik_Pet
0 comment

Fasciniraju vas papagaji? Željeli biste nabaviti jednog i naučiti ga pričati? Za sve koji razmišljaju o papigama kao kućnim ljubimcima, donosimo nekoliko činjenica koje bi morao znati svaki potencijalni vlasnik. Papagaji su vrlo vjerovatno najpoznatije ptice na svijetu, pogotovo ako govorimo o pticama koje se drže kao kućni ljubimci. Prosječno žive tridesetak godina. Najčešći ljubimac je tigrica koja uz pravilnu njegu živi od 10 do 14 godina, ali neke vrste velikih papagaja dožive i 80 godina.

Govor tijela

Papagaji se ne dijele po pasminama, već po vrstama. Za vas kao vlasnika to znači da kada nabavljate ljubimca, morate se dobro informisati o pojedinačnoj vrsti. Ne smije biti generaliziranja kao da, naprimjer, imate psa. Svaka vrsta ima različit govor tijela, način prehrane i ostale karakteristike specifične za pojedinu vrstu. Papagaji imaju neobičan govor tijela. Za razliku od, naprimjer, pasa i mačaka čiji je govor tijela lagano prepoznati i dešifrirati, kod papagaja je situacija puno kompleksnija. Logično jer se papagaji dijele po vrstama, a svaka ima specifičan govor tijela. Papagaji zahtijevaju raznovrsnu prehranu. Većina početnika u svijetu papagaja misli da je njihovom ljubimcu dovoljno dati komercijalnu vrstu hrane za papagaje i malo vode. U divljini prehrana papagaja puno je raznovrsnija. Uključuje orahe, voće, povrće, lišće, čak i crve. Tu pogotovo ne smije bit generaliziranja jer neke namirnice koje su jestive za većinu ljubimaca, za papagaje mogu biti otrovne. Papagaji imaju krhke kosti, osjetljive dišne organe i potpuno drugačije bolesti od većine drugih ljubimaca. Mnoge od njih veterinarima je teško dijagnosticirati i liječiti. Papagaji su inteligentne životinje. Ne samo da imaju kompliciranu građu tijela, već imaju i kompliciran mozak.

image
PAPAGAJI KAKADU

U praksi to znači da ih nije dovoljno ostaviti zatvorene u kavezu s ogledalom i jednom igračkom. Papagaji dolaze iz divljine i traže interaktivne vlasnike. To što ih ne treba voditi u šetnju, ne znači da papagaji ne vole interakciju. Kao i psa/mačku, i papagaja treba učiti raznim trikovima jer inače im može biti dosadno (te može postati agresivan ili bolestan). Papagaji žive dugo. Oni su zabavni koliko im se posvetite, ali… Papagaji ne podnose samoću i zanemarivanje.

Kakadui su najbolji kućni ljubimac od svih papagaja, brzo i lako se pripitome, govor savladavaju brzo, ali im treba dosta vremena da počnu čisto izgovarati rečenice. Sve riječi povezuju u rečenice, ponekad govore sa smislom. Mogu naučiti stotinjak riječi u nekoliko godina. Vrlo je važno da nisu zapostavljeni i usamljeni. Vole djecu, lagano se sprijatelje i s drugim kućnim ljubimcima. Ono što rado jedu jesu gotove sjemenske mješavine za velike papagaje sa kikirikijem, orasima, bademima i ostalim sjemenjem bogatim biljnim uljima. Voće, povrće i zelenje treba činiti 25 posto prehrane. Kao i za sve druge papagaje, simptomi neke bolesti su nadutost, apatija, odbijanje hrane ili vode, proljev, povraćanje, kihanje, vodene oči. Ukoliko kakadu ima neke od navedenih simptoma, svakako potražite savjet veterinara. Kakadu je zdrav kada oči nisu suzne i širom su otvorene, perje je čisto i uredno, a kandže nisu predugačke, nema promjene u boji i konzistenciji izmeta, ima čiste i suhe nosnice, nema vidljivih oteklina niti povreda, živahan je i ima dobar apetit.

image
IMAJU NEOBIČAN GOVOR TIJELA

Požrtvovani vlasnik

Ove ptice su vrlo društvene i u prirodi oblikuju velika jata. Mužjak i ženka ostaju zajedno cijelog života. U slučaju uginuća jednog od njih, preostala ptica pronalazi novog partnera. Kakadui trebaju požrtvovanog vlasnika koji će ih voljeti i koji će im to i pokazivati. Radi se o iznimno inteligentnoj životinji, ali i jednoj od najemotivnijih životinja uopće. Jako se vole maziti i igrati s vlasnicima i u tome jako uživaju. Treba im puno pažnje i ljubavi, te se jako vežu za vlasnike. Samim tim, nedostatak pažnje može ih baciti u depresiju koja vodi urlanju, ugrizima, čupanju perja… tako da i vlasniku i susjedima može zagorčati život. Tri vrste kakadua se najčešće drže kao kućni ljubimci: mala corella kakadu, žutokukmata kakadu i kakadu gofin. Životni vijek kakadua je od 30 pa do čak 70 godina.

 

Izvor:oslobođenje

Leave a Comment