Francuski buldog preminuo u rukama vlasnice zbog trovanja učestalom kućnom biljkom

by Urednik_Pet
0 comment

KATE WAGNER odlučila je poslati važno upozorenje svim vlasnicima kućnih ljubimaca nakon što se njen francuski buldog otrovao popularnom kućnom biljkom.

Kuja Lily je pojela nekoliko listova sago palme, koja je nekima poznatija pod imenom cikas palma, te se otrovala. Psa su odmah prevezli u veterinarsku ambulantu, no nakon nekoliko dana borbe za život Lily je 16. svibnja umrla u naručju svoje vlasnice.

Cikas palma inače se može pronaći u tropskim krajevima, ali nedavno je popularizirana kao sobna biljka u stilu bonsaija. Međutim, iznimno je toksična za pse i mačke jer sadrži cikazin koji može uzrokovati zatajenje jetre. Gutanje lišća, korijena ili sjemenki može rezultati povraćanjem, proljevom, slabošću, napadajima i drhtavicom.

“Sve se ovo dogodilo zbog biljke koja stoji pet dolara. Želim osvijestiti ljude da je sago palma uzrokovala pravu noćnu moru za nas i našu Lily. Borila se sve dok više nije mogla. Potreseni smo. Ako volite biljke, provjerite što kupujete. Čak i ako mislite da je biljka nedostupna vašem ljubimcu, male šapice nepažnjom mogu doći u opasnost”, poručila je Wagner.

Leave a Comment