Akvarijum: Boraras (Rasbora) brigittae-brigite

by Urednik_Pet
0 comment

Brigite su najatraktivnija vrsta iz roda Boraras-anagram od Rasbora,ranija nomenklatura svrstavala ih je u ovaj rod.Svih šest vrsta u okviru roda su minijaturnog rasta,do toga je došlo zbog prilagođavanja na život u vodi siromašnoj hranjivim materijama.Način života i uslovi koji im odgovaraju veoma su slični za sve Borarase,nećete pogrešiti ako ostale vrste iz roda tretirate kao brigite.

Vrsta je endemska,živi na ostrvu Borneo,u njegovom jugozapadnom delu.Mali šumski potoci i stajaće vode u okviru tresetnih močvara su stanište brigita,voda je tamno obojena usled visoke koncentracije tanina.Ovakve vode često imaju zanemarivu karbonatnu tvrdoću i prilično nisku pH vrednost.

Brigite su najobojenija vrsta u svom rodu,karakteriše ih jarko crvena boja celog tela i većeg dela peraja.Sredinom tela pruža se crna linija koja se sužava ka repu,kod nekih primeraka linija je isprekidana.Crni pigment postoji i na leđnom,analnom i repnom peraju.U korenu repnog peraja nalazi se slabo izražena tačka.Na osnovu ove tačke mogu  se razlikovati brigite od Boraras urophtalmoides kod kojih je ova tačka jako izražena.Mlade ribe jako liče i ova vrsta se često prodaje pogrešno kao brigita.Urophtalmoides je još manja vrsta,retko prelazi 16mm i odrasle ribe nisu toliko jarko obojene.B.brigittae raste do 22mm.

Ponekad se i B.merah pogrešno prodaje kao brigita,ova vrsta nema tako intenzivnu boju,a crni pigment se pojavljuje u vidu ovalnog polja na boku.

B.micros je najmanja vrsta u rodu,raste do 13 mm i zbog slabije obojenosti retko se nalazi u ponudi.

B,maculatus raste do 25mm i ima 3 jasne crne tačke na telu crvene boje.

B.naevus ima 1 krupnu crnu tačku na boku,crvena boja je izražena,raste do 20 mm.

Kod svih vrsta mužjaci su intenzivnije obojeni.

Svi borarasi su mikropredatori i kod njihove ishrane treba obratiti pažnju na veličinu zalogaja.Suvu hranu prihvataju,poželjno je da se i odraslim ribama povremeno ponudi i živa hrana,poput Artemije,posebno ako želite da mrestite brigite.

Mogu se čuvati i u veoma malim,tzv. nano akvarijumima,mada se bolje osećaju u akvarijumu od 30-40 litara.Poželjno je da u akvarijumu bude dosta bilja i jedan deo koji je ostavljen slobodan za plivanje.Odgovara im temperatura vode od 20 – 28 °C,pH vrednost od 4.0-7.0,i tvrdoća do 10 dH.Potrebne uslove i tamniju boju vode možete postići filtracijom preko Treseta i dodavanjem katapa lišća u akvarijum.

U akvarijum sa borarasima se lepo uklapaju Otocinklusi kao algari i patuljasti muljari,Pigmejac,naprimer.Patuljaste labirintovke i različite vrste kozica su takođe dobar izbor.Krupnije ribe,čak i miroljubive vrste će plašiti brigite i oduzimati im hranu.

Kada su uslovi povoljni,mrest brigita nije problem,često će se mrestiti u zajedničkom akvarijumu,polažući ikru svakodnevno među sitnolisnim biljem.Određen broj mladih će preživeti i omogućiti vam da povećate vaše jato.Veći broj mladih se može očekivati ako se matične ribe odvoje u zaseban akvarijum sa kontrolisanim uslovima.

Brigite su najcenjenija vrsta iz roda Boraras,omiljene zbog svoje prelepe boje,interesantnog ponašanja i mogućnosti da se u par desetina litara vode formira čitav biotop.U dobrim uslovima vaše jato brigita može se tokom godina samo uvećavati.

Životni vek im je 3-5 godina.

Leave a Comment